Songs from the Second Screen

22 februari 2007

12:08 East of Bucharest

Regie Corneliu Porumboiu Cast Mircea Andreescu, Teo Corban & Ion Sapdaru Speelduur 89 minuten Jaar 2006







Op het Internationale Filmfestival van Transsylvanië in Zuid-Roemenië ontving 12:08 East of Bucharest vorig jaar de publieksprijs, de prijs voor beste Roemeense film en de zogenaamde Transilvania Trophy. Ook op het meer prestigieuze festival van Cannes viel de film in de prijzen en ging de 31-jarige regisseur naar huis met de Gouden Camera voor het beste debuut van het jaar. Van de drie Roemeense films die in deze eerste maanden van het nieuwe jaar in première gaan in Nederland is die van Porumboiu met afstand de leukste.




De betekenis van de buitenissige titel 12:08 East of Bucharest wordt pas halverwege duidelijk. In de eerste helft van de film, die zich maar op één dag afspeelt, worden we voorgesteld aan drie mannen in een weinig florissante buitenwijk van een kleine stad in Roemenië. Kerstmis staat voor de deur, het is koud en buiten ziet alles er grauw en onaantrekkelijk uit. Binnenshuis word je overigens ook niet blij, want de inrichting van de huizen en de kleding van de bewoners brengen je terug naar lang vervlogen tijden. Lelijke, afgetrapte meubels, coltruien en zo mogelijk de meest trieste kerstboom die je ooit zag.




Virgil Jderescu is een voormalig handelaar in textiel en sinds enige tijd parttime presentator van een lokale talkshow waar geen hond naar kijkt. Die avond is hij van plan om in zijn talkshow terug te blikken op 22 december 1989 toen in Roemenië het regime van de communistische dictator Ceausescu omver werd geworpen. Jderescu wil erachter komen of in zijn eigen dorp toen ook sprake was van een revolutie voordat Ceausescu en zijn vrouw om 12:08 per helikopter uit Boekarest vluchtten. De presentator redeneert dat als er mensen de straat opgingen vóór 12:08 er wel sprake was van een revolutie en anders alleen van feestvierende Roemenen.


Het dorpsplein

Twee gasten nodigt hij uit om daarover te vertellen: de geschiedenisleraar Manescu en een oude bekende van hem, de heer Piscoci die eigenlijk niets zinnigs te vertellen heeft. De studio is een bouwval en buitengewoon ondeugdelijk in elkaar geflanst. Ook de jonge cameraman doet niet erg zijn best, zodat de drie mannen steeds uit focus zijn. Terwijl Manescu vertelt hoe hij ruim voor 12:08 het centrale plein opging, vouwt Piscoci papieren vliegtuigjes die hem nog net zichtbaar uit de hand worden gerukt. Jderescu doet zijn best om het geheel in goede banen te leiden, maar faalt op ieder punt als onpartijdige presentator.


Geschiedenisleraar en talkshowgast Manescu

Het loopt pas echt uit de hand als er ook gasten telefonisch bij worden betrokken. Diverse bellers betichtten Manescu namelijk van het verspreiden van leugens, omdat hij helemaal geen opstand voerde voor 12:08, maar met zijn vrienden in de kroeg zat. De talkshowhost weet het ook allemaal niet meer, en citeert lukraak en tot vervelends toe Plato en Heraclitus. 12:08 East of Bucharest is een met weinig middelen, onafhankelijk geproduceerd debuut dat een hilarisch portret schetst van zomaar wat mensen in een Roemeens dorp aan de vooravond van Kerstmis. De leukste film van het afgelopen filmfestival van Rotterdam.

(i.o.v. FilmTotaal, copyright pictures: Filmmuseum)

Deliver Us From Evil

Regie Amy Berg Cast Thomas Doyle, Oliver O'Grady & Ann Jyono Speelduur 101 minuten Jaar 2006







Aimabel. Zachtmoedig. Vertrouwenwekkend. Pastoor Oliver O'Grady komt over als de ideale belichaming van het goddelijke gezag. Maar zijn zachte stem en betrouwbare voorkomen gebruikte de Ierse pastoor om in Californië twintig jaar lang baby’s, kinderen en hun moeders te misbruiken en te verkrachten.

Documentairemaakster Amy Berg zocht de inmiddels 61-jarige ex-pastoor op in Ierland, waar hij sinds 2000 na een gevangenisstraf weer vrij rond loopt. Ongehinderd praat O’Grady over zijn belaste verleden in deze verbijsterende film over een van de meest ontstellende pedofiliezaken binnen de katholieke kerk. De afgelopen twintig jaar is er sprake van een ware stortvloed aan rechtszaken in met name de Verenigde Staten, Zuid-Amerika en Ierland, die de katholieke kerk naar schatting al bijna anderhalf miljard euro aan schikkingen heeft gekost. Steeds meer slachtoffers durven de publiciteit op te zoeken om hun misbruik aan te kaarten.


Twee slachtoffers die gerechtigheid willen en excuses van de kaholieke kerk

En dat is precies wat Deliver Us From Evil heeft voortgebracht en probeert te bereiken. Het taboe dat rust op misbruik door een vertegenwoordiger van de kerk, in de Verenigde Staten ‘clergy abuse’ genoemd, is zo groot dat verreweg de grootste groep slachtoffers geen aanklacht durft in te dienen. Een psychologe verwoordt het in de documentaire als volgt: “Het psychologische aspect is voor deze gelovige mensen zo enorm zwaar, omdat ze in opstand moeten komen tegen de belichaming van het goddelijke.” Amy Berg volgt in haar film vier slachtoffers van pastoor O’Grady, die de schaamte voorbij zijn en gerechtigheid willen. Als hun eigen parochie en bisdom zwijgen, besluiten ze naar het Vaticaan af te reizen om serieus te worden genomen.

O'Grady's handen in close-up

Tussen de schokkende verhalen door praat O’Grady in Ierland heel open over wat er allemaal is gebeurd. Hij geeft toe dat hij zich seksueel voelt aangetrokken tot kinderen, maar dat hij daar sinds zijn arrestatie niets meer mee doet. Berg maakt zich tijdens deze gesprekken met de pastoor helaas soms schuldig aan te mooi gekadreerde en uitgelichte shots in een kathedraal, waarmee ze het onschuldige voorkomen van de veroordeelde pedofiel te sterk benadrukt. Zijn vriendelijkheid blijft de kijker nochtans de gehele speelduur parten spelen. Het is bijna onmogelijk om de wolf die de Ier in werkelijkheid is, onder de schaapskleren te ontwaren. Zelfs al krijg je tussen de interviews door een lawine van bewijzen aangeleverd.

De klap komt evenwel hard aan als maakster Amy Berg na een dik uur met de vier slachtoffers ineens beelden laat zien van een demonstratie waarin werkelijk tientallen mensen foto’s van hun misbruikte kinderen meeslepen in een mars tegen O’Grady en het maskeren van zijn daden door de katholieke kerk. De voice-over vertelt dan dat de man met de zoete stem en de glinstering in zijn ogen naar schatting honderd kinderen en volwassenen heeft verkracht en misbruikt vanaf de leeftijd van negen maanden. Hoe dit mogelijk was? De leidinggevenden van O’Grady hebben hem na iedere aangifte van parochie naar parochie gestuurd waar hij met een schone lei weer opnieuw kon beginnen aan zijn monsterlijke activiteiten.

Aartsbisschop Mahoney (rechts van O'Grady)

Als aartsbisschop Mahoney door een openbare aanklager wordt gevraagd waarom hij O’Grady na twee beschuldigingen van seksueel misbruik nog steeds niet uit zijn ambt ontzette, maar hem juist een nieuwe parochie toewees, antwoordde deze dat hij geen verband zag tussen de twee zaken, omdat het in het eerste geval om een klein jongetje en in het tweede geval om een klein meisje ging. Deze misschien wat weinig subtiele, maar zeer confronterende documentaire wordt daarmee veel meer dan een verslag van de in- en inslechte O’Grady, want Deliver Us From Evil is in de eerste plaats een belangrijke reportage over het bestaan van kindermisbruik binnen de katholieke kerk en de meedogenloosheid waarmee leden binnen de allerhoogste kringen van de kerk er alles aan doen om hun eigen hachje te redden.

Na zijn veroordeling tot een gevangenisstraf van veertien jaar, kwam O’Grady na zeven jaar weer vrij. Als hij over drie jaar vijfenzestig wordt, ontvangt hij een maandelijkse bijdrage van zeshonderd euro van de katholieke kerk omdat hij vroegtijdig uit zijn ambt is gestapt.

(i.o.v. FilmTotaal, copyright pictures: RCV)

21 februari 2007

Cinema Overtoom 301

Tuesday May 27th in Cinema 301



The Night of the Women-in-Prison


The Big Doll House (Jack Hill, 1977)






&


Chained Heat (Paul Nicholas, 1983)





Bar opens at 20:00. Screening starts at 20:30 at the Overtoom 301. Membership is only € 4 (including the two movies).
Digital screenings. Smoking is permitted.



__________________________________


Tuesday March 18th in Cinema 301



The Night of Psychedelica

The Trip (Roger Corman, 1967)





Twee jaar voor Easy Rider maakten Roger Corman, Peter Fonda, Bruce Dern, Dennis Hopper en Jack Nicholson met The Trip (1967) dé psychedelische film uit de jaren zestig. In deze kleurrijke, losgeslagen film gebruikt het personage van Peter Fonda voor het eerst LSD en weet zich in zijn trip vervolgens los te maken uit de ketens van zijn burgerlijke middenklasse leventje. Door e-magazine Moria treffend omschreven als “a wonderful mixture of wild surrealism, cod pretentiousness, psychedelically painted interiors and undeniable altered consciousness euphoria” toont The Trip je in krap anderhalf uur een even surrealistisch als nostalgisch beeld van LSD dat zijdelings de sixties definieerde.


Altered States (Ken Russell, 1980)




Begin jaren tachtig schokte regisseur Ken Russell (The Devils, Tommy) samen met schrijver en drievoudig Oscarwinnaar Paddy Chayefsky (Marty, The Hospital, Network) het filmpubliek met Altered States (1980), de allereerste film over LSD-trips met een miljoenenbudget. William Hurt doet als psycholoog onderzoek naar hallucinaties en gebruikt daartoe zelf Mexicaanse paddo’s die resulteren in behoorlijk verregaande lichamelijke transformaties. Altered States is met zijn hallucinatie sequenties en buitenissige wetenschappelijke insteek een unieke ervaring, die niet mag worden gemist op het grote doek.






De bar gaat open om 20:00 en de eerste film start om 20:30. De entree bedraagt slechts 4 euro voor beide films, en het lidmaatschap is daarbij inbegrepen. De films zijn digitale prints en er mag gerookt worden in de zaal.

__________________

Tuesday February 26th in Cinema 301





The Night of David Cronenberg




“I had a very disturbing dream last night. In the dream I found myself making love to a strange man. Only I’m having trouble because he’s old and dying and smells bad and I find him repulsive. But then he tells me that even old flesh is erotic, that disease is the love of two creatures for one another, that even dying is an act of eroticism, that even to exist is sexual. And I believe him and we make love beautifully.” (from: 'Shivers')




Shivers (They Came From Within, 1975)











"David Cronenberg's first film is one of those little gems in which he already displays his major themes and concerns. Essentially it's a look at society pulled inside out by modern technology. The plot: residents of a technologically advanced hi-rise building are transformed into decadent, violent mirrors of their former selves by parasites which invade the body through sexual contact. Not exactly pleasant stuff, but Cronenberg's chilly, piercing style makes this impossible to turn away from. Cult film fans will also enjoy the presence of Italian horror diva Barbara Steele in one of her most perverse roles." (Mondo Digital)



Crimes of the Future (1970)









Together with 'Stereo', this is the director's first 35mm film. The movie explores themes that would later become his trademarks, namely weird erotica and body horror. 'Crimes of the Future' is set in the future when a disease, stemming from tainted cosmetics, is killing young girls. This eventually descends into perverted sex and body modification, it's Cronenberg of course. The film gives a look into where the director was coming from and it's great to see that these ideas were later refined in films such as 'Videodrome' and 'Dead Ringers'. (Boomkat)










The bar opens at 20:00. Screening starts at 20:30 at the Overtoom 301. Membership is only € 4 (including the two movies). Smoking is permitted.


____________________________________________





Tuesday January 22nd in Cinema 301



The Night of Blaxploitation



"Look, I know it's a rotten game, but it's the only one The Man left us to play."




Across 110th Street (1972, Barry Shear)









"Across 110th Street is an early blaxploitation: a gritty police procedural with a strong element of social commentary. Barry Shear's atmospheric direction weaves the many subplots together in a skillful fashion and effectively captures the grimy, claustrophobic feel of the story through a combination of location shooting and mobile, often handheld camera work. Finally, the film's tough but emotional style is sealed by a bittersweet soul score from Bobby Womack. All in all, Across 110th Street is a powerhouse effort that succeeds both as an incisive social drama and an intense police thriller". (allmovie guide)








_______________________________________



Superfly (1972, Gordon Parks Jr.)









"A film like this makes you feel cool to be a human. The ability to swing your arms as you walk, to hear that funky beat and put it in your steps. The look of the world of seventies black film is fantastic. The feel for the film is authentic, because well it is authentic. Superfly's outfits rock, as do his hair and sideburns. Oh yeah, and the car. What a cool car! Everything related to Superfly reeks of fun and cool. The bathtub love scene rocks, it was sensual, but not inhuman like most Hollywood sex scenes. These weren't automotons greased for lovemaking, these were two cool cats in a tub of bubbly bath water. And they had Curtis Mayfield assisting with his cool themes. Then there is the startlingly cool still frame montage to the tune of PUSHERMAN, which is one of the coolest Blaxpoitation theme songs. And then you have the dialogue. Well if you thought Quentin Tarantino overused the word "nigger" then you will not want to see this film. The political incorrectness was fantastic." (Ain't It Cool)






The bar opens at 20:00. Screening starts at 20:30 at the Overtoom 301. Membership is only € 4 (including the two movies). Smoking is permitted.



___________________________________________


Tuesday December 18th in Cinema 301




The Night of Harmony Korine






Director Harmony Korine (1973) started his career in the film business as the screenplay writer of the highly acclaimed Kids by Larry Clark. Two years later, 24 year old Korine made his prize-winning debut with Gummo, an exceptionally weird collage of a city where there's really nothing to do, except for sniffing glue, killing cats, having sex, riding dirtbikes, listening to black metal, and meeting a cavalcade of quirky, bizarre, and scary people.

And did I mention that it features a black midget who isn't at all interested in the sexual avances of a disturbed guy played by Korine himself?





Two years later, inspired by the Danish Dogme 95 movement, Korine and cinematographer Anthony Dod Mantle made Julien Donkey-Boy, a powerful, yet quite disturbing portrait of a schizophrenic young man. Along with actress Chloë Sevigny, this one also features Werner Herzog and Will Oldham.





The bar opens at 20:00. Screening starts at 20:30 at the Overtoom 301. Membership is only € 4 (including the two movies). Smoking is permitted.


_____________________________________________




Tuesday November 6th in Cinema 301



The Night of David Lynch: short films + the pilot episode of 'On the Air'








On the 6th of November you’ll get the privilege of seeing the six short features David Lynch made between 1966 and 1995, including “Six Men Getting Sick,” “The Alphabet,” “The Grandmother,” “The Amputee”, “The Cowboy & The Frenchman” and “Lumière.” These shorts have all been labelled as six genuinely weird, offbeat shorts that define the directors current position as one of the most important voices in today’s American cinema. All movies will be introduced onscreen by David Lynch himself.







In 1992, exactly one year after the highly influential television series Twin Peaks, writer-directors David Lynch and Mark Frost made seven episodes of On the Air, an even more weird and crazy show about the making of a live televison show. The cast includes Twin Peaks actors Miguel Ferrer (FBI Agent Albert Rosenfield), Ian Buchanan (Dick Tremayne) and David L. Lander (Tim Pinkle). Longtime Lynch collaborator Angelo Badalamenti composed the score. 'On the Air' has never been released on DVD.







On november 6th The Night of David Lynch will be a wild and utterly weird evening that is not to be missed by anyone who likes the work of David Lynch. This is your chance to catch up with this lesser known, must-see material from one of the most daring directors around.

The bar opens at 20:00. Screening starts at 20:30 at the Overtoom 301. Membership is only € 4 (including the two movies). Smoking is permitted.



_______________________________________________




Tuesday, October 2nd in Cinema 301


La nuit de Michel Gondry


Hypercreative french director Michel Gondry (1963) started his career as a drummer in the band Oui-Oui, for which he also directed the music video's. When Björk saw several of these, she decided to let Gondry direct the video for her debut single 'Human Behaviour'. From then on Gondry made dozens of music video's in which he experimented a lot with all different kinds of image-techniques and even came up with a few new ones.





His first feature movie came out in 2001 and was called 'Human Nature'. Not a big hit, but after this Gondy did get the chance to direct the hugely popular independent movie 'Eternal Sunshine of the Spotless Mind' for which he even won an Oscar in the category Best Original Screenplay. Last year then he hit the big screen with 'The Science of Sleep', a very imaginative and sweet love-story with Gael García Bernal and Charlotte Gainsbourg.





On october 2nd we'll begin our La nuit de Michel Gondry with a digital screening of 'The Science of Sleep', and after a short break we will continue with some of his best musical video's including the ones he did for Björk, Massive Attack, Oui-Oui, The White Stripes and Daft Punk.





The bar opens at 20:00. Screening starts at 20:30. Entrance (including the membership) is only € 4 for the whole evening and drinks are only € 1,50. See you at the Overtoom 301!





______________________


On september 18th in Cinema 301



It's Darren Aronofsky Night!


This evening will feature two films by director Darren Aronofsky (Brooklyn, 1969). We will begin with his latest, underrated and misunderstood masterpiece The Fountain, which was released in Holland in only 1 copy. So this will be your last chance to see this mesmerizing film about love, death & eternal life on the big screen.






Voor zijn eerste Hollywoodfilm besloot Darren Aronofsky (π en Requiem for a Dream) een eigengeschreven verhaal te verfilmen over een man die uit angst voor de dood alles doet om het eeuwige leven voor zichzelf en zijn overleden vrouw te vinden. The Fountain speelt zich kriskras door elkaar af in de 16de, 21ste en 26ste eeuw, en concentreert zich op de boom des levens en de fontein van eeuwige jeugd. Een verhaal dat alleen op papier al enorm complex is met zijn wetenschappelijke en mystieke elementen, en er bovendien niet op uit is om de kijker heldere antwoorden te geven, maar om die te beroeren. Een op de intuïtie gerichte, soms regelrecht onbegrijpelijke film uit Hollywood.








After The Fountain there will be a short break to catch some breath, and then we will continue our evening with the screening of Aronofsky's first feature Pi (π) from 1998. This highly original take on mathematics and obsession has been hailed as one of the most daring independent breakthrough movies ever, and could be described as an otherwordly hallucinatory cyberpunk thriller. Not to be missed.




Screening starts at 20:30 at the Overtoom 301. Membership is only € 4 (including the two movies) and beer only € 1,50. Smoking is permitted.



_______________________________________________



Tuesday the 15th of May


Cinema Overtoom 301



The Night of Edward D. Wood Jr.











In 1994 Tim Burton made this extraordinary biopic of Ed Wood, widely regarded as the worst director of all time, into one of his most personal movies. Johnny Depp gives a truly wonderful performance as the twisted, but loveable Ed Wood. The real star however is Martin Landau, in his Oscar winning role of famous horrorveteran Bela Lugosi.






You'll really appreciate Ed Wood's most 'celebrated' movie more after seeing Burton's biopic. Now you can see what kind of utter rubbish Edward D. Wood Jr. found fit for printing. Without a doubt, Plan 9 From Outer Space is his best because it's his worst. Not to be missed!



Screening starts at 20:30 at the Overtoom 301. Entrance is only € 4 , and beer € 1,50.

_________________________________________________



Sunday the 25th of March




Cinema Overtoom 301


The Night of the Modern Classic: Two Takes on Victimization







Funny Games is one of the most powerful and controversial movies of the late nineties. Austrian filmmaker Michael Haneke (La Pianiste, Caché) shows us what's it like to really identify yourself with good guys who are being terrorized by the bad guys. In this case: a happy Austrian family gets a visit from two very unfriendly young boys in their summerhouse by the lake.







For Your Height Only is an undisputed cult classic from 1979, and one of the most funny spoofs ever made. Our superhero is Weng Weng, with his 83 cm. the shortest actor ever to have a lead role. With his self confidence (and a pair of X-Ray glasses) he's the most remarkable good guy you'll ever seen, so beware of this Phillipinian midget madness! We think this quote from one of the bad guys really says it all: "The forces of good are our sworn enemy... they must be exterminated, and I mean lethally!"






Screening starts at 20:30 at the Overtoom 301.

Entrance is only 4 euros!

--------------------------------------------------------------------------------------

15 februari 2007

The Good Shepherd

Regie Robert De Niro Cast Matt Damon, Angelina Jolie & William Hurt Speelduur 167 minuten Jaar 2006







Om het communistische regime van Fidel Castro omver te werpen, plande de CIA in 1961 een grootschalige aanval op Cuba en trainde daartoe dertienhonderd anticommunistische Cubanen. De oppermachtige Verenigde Staten zouden zeker in hun opzet zijn geslaagd als president Kennedy geen roet in het eten zou hebben gegooid. Hij was bang dat de aanval bij de Varkensbaai direct aan zijn land verbonden zou worden en kleedde de hele operatie uit. Met als gevolg dat al na drie dagen het gehele invasieleger dood was of gevangen. In The Good Shepherd is de mislukte invasie geen strategische fout, maar het gevolg van een lek. In CIA-taal: “There’s a stranger in our house.”




Dertien jaar na zijn overtuigende regiedebuut A Bronx Tale besloot Robert De Niro het zeer ambitieuze verhaal over de beginjaren van de Central Intelligence Agency naar het scherm te brengen. Het script van scenarioschrijver Eric Roth (The Insider, Munich) was tot die toezegging al jaren van studio naar studio gesleept, maar in Hollywood durfde niemand het aan. Erg vreemd is dat niet, want hoe kun je een vuistdik werk over de ‘brave’ jongens van de CIA tot een commercieel interessante film maken? De Niro durfde het aan en kreeg vele klinkende namen voor zijn camera, onder wie Matt Damon, William Hurt, John Turturro, Michael Gambon, Joe Pesci en hijzelf als de autoritaire generaal Sullivan.




Dat het uiteindelijk niet is gelukt om meer dan een degelijke politieke thriller neer te zetten, heeft veel te maken met de narratieve structuur van de film en met de in essentie erg simplistische plot, waar omheen veel wol is geweven. In The Good Shepherd speelt Matt Damon agent Edward Wilson, de meest toegewijde medewerker die de CIA zich maar kan wensen. Een personificatie van het bureau zelf als het ware. Wilson is discreet op het maniakale af en zo saai en zwijgzaam als een varen of een conifeer. Hij besteedt zijn vrije tijd aan miniatuurschepen en zijn dikke brilglazen en grijze pakken doen de rest: hij is een perfecte bureaucraat voor de buitenlandse inlichtingendienst. En helaas ook een bijzonder onaantrekkelijk hoofdpersonage.




Als blijkt dat de invasie op de Varkensbaai is mislukt, gaat de CIA op zoek naar het lek dat uit communistische hoek zou moeten komen. Het verhaal schiet vanaf die eerste scènes heen en weer in de tijd om het karakter van Wilson diepte te geven. Zo zien we direct na de Cubaanse invasie van 1961 hoe hij op de universiteit van Yale in 1939 lid wordt van Skull and Bones, het geheime studiegenootschap waar ook de huidige president Bush en zijn vader ooit lid van waren. Wilson wordt via het genootschap gevraagd voor de CIA en ontmoet daar ook zijn vrouw. Deze Margaret Ann is een opmerkelijke rol van Angelina Jolie, die na een kort, levendig optreden de rest van de film als eenzame, depressieve echtgenote mokkend langs de lijn staat.




Dubbele identiteiten, codewoorden, verraad en samenzwering: The Good Shepherd staat bol van de smerige zaakjes en de sfeer is buitengewoon negatief. Het is De Niro te prijzen dat hij het aandurft om een dergelijk asexy, humorloos verhaal van maar liefst 167 minuten te vertellen dat door onaantrekkelijke personages wordt bevolkt. De CIA-carrière van de door Matt Damon vlak, maar overtuigend gespeelde Wilson brengt hem naar het Londen tijdens de Tweede Wereldoorlog, naar het Berlijn van net na de oorlog en zelfs naar Congo in zijn zoektocht naar het informatielek, waar zijn reputatie van af zal hangen. Wilson is geen flitsende James Bond, maar een vervelende, saaie man die alles opgeeft voor zijn werk en zijn land.




De heen en weer springende structuur was niet nodig om de in wezen ongecompliceerde plot levendig te houden, maar geeft The Good Shepherd wel de kans om volop te spelen met de essentie van de CIA: het verkrijgen en analyseren van staatsgeheime inlichtingen kan alleen succesvol plaatsvinden als identiteit, trouw en loyaliteit worden opgeofferd. Op dat niveau slaagt De Niro dan ook ruimschoots, maar The Good Shepherd was als de bijtende politieke thriller die het zo graag had willen zijn, beter geslaagd wanneer het onomwonden en minder wollig tot de conclusie was gekomen dat op het allerhoogste veiligheidsniveau niets zeker is en niemand te vertrouwen.

(i.o.v. FilmTotaal, copyright pictures: BFD)