Songs from the Second Screen

25 oktober 2007

Lievelings Nederlandse Films Aller Tijden

Begin september werd de officiƫle Filmcanon gepresenteerd met daarin een representatieve dwarsdoorsnede van honderd jaar Nederlandse filmcultuur. Dat werd een zeer discutabele lijst met zestien titels waarin de verschillende genres en stijlen van de Nederlandse film zijn vertegenwoordigd. De afgelopen weken heb ik van velen van jullie een persoonlijke top tien van jullie beste en leukste Nederlandse films toegestuurd gekregen.

En na de vele lijsten te hebben samengevoegd, is dit de eindstand:


1) Soldaat van Oranje
2) Simon
3) Spoorloos
4) Zwartboek
5) Turks Fruit

6) Karakter
7) De Lift
8) Cloaca

9) Abel
10) Spetters


Met maar liefst vier films in de top top tien, mag Paul Verhoeven zich volgens jullie toch echt de beste Nederlandse regisseur aller tijden noemen! Als we de officiƫle Filmcanon naast deze lijst zetten, komt alleen Turks Fruit overeen. Dat is dus wel een enorm verschil tussen de favorieten die jullie kiezen en de 'representatieve' dwarsdoorsnede die de Filmcanon presenteert.

Iedereen enorm bedankt voor al jullie bijdragen. Van de winnaars van de Andy, Bloed en Blond Haar DVD verwacht ik nog wel een korte recensie in mijn mailbox. En in ieder geval tot volgend jaar!